Spetspatient – varumärke eller rörelse?

Uppdatering: Sedan 2020-11-27 är den registrerade innehavaren av varumärket spetspatient den ideella föreningen Forum Spetspatient.

Uppdatering 2020-04-28: Vi har förstått att vi har missuppfattat saken något. Varumärkesregistreringen som beskrivs nedan skulle, om PRV inte beviljar vårt yrkande att häva registreringsbeslutet, innebära att ordet spetspatient inte får användas i reklam och marknadsföring. Det skulle dock troligen fortfarande vara möjligt att använda i övriga sammanhang inom spetspatientrörelsen.

Häromdagen så fick jag information om att Patent- och registreringsverket (PRV), efter en ansökan, genomfört en registrering av spetspatient som varumärke. Vi blev bestämt ombedda att genast upphöra med användningen av ”deras varumärke”. Att säga att jag blev förvånad är en underdrift. Registreringsinformationen kan ses i bilden nedan (klicka på bilden för att se den större).

Den registrerade ansökan om spetspatient som varumärke. Från PRV.se.

Min syn på begreppet spetspatient är att jag vill att det ska kunna användas fritt och fortsätta att formas av sin användning och jag har därför aktivt valt att inte registrera det som varumärke. Jag inser nu att det nog får betraktas som naivt tänkt av mig. Som tur är för oss så tog de kontakt en (1) dag innan tidsfristen tog slut för att formellt invända mot PRVs registreringsbeslut. För att vi ska kunna fortsätta att använda ordet spetspatient i vår kommunikation och annat så valde jag att skicka in en formell invändning till PRV enligt nedan (klicka på bilden för att se den större).

Min invändning till PRV angående varumärkesregistrering av ordet spetspatient.

Jag hoppas att PRV kommer att häva registreringen så att vi inom spetspatientrörelsen kan fortsätta vårt viktiga arbete. Det skulle vara orimligt om alla vi som kallar oss spetspatienter skulle tvingas sluta använda det inarbetade ordet. Personligen så tror jag att spetspatientrörelsen i dagsläget är tillräckligt stark för att kunna överleva ändå. Det finns dock så mycket mer konstruktivt arbete att göra som jag hellre skulle använda min kraft och energi på än detta.

Kommentera gärna här!