Reflektioner från Vitalis

Flera personer och tillika patienter hade fått kostnadsfria biljetter till Vitalis. Och det gjorde skillnad! Fler personer som kunde ställa frågor och diskutera ur ett verkligt patientperspektiv. 

Dagens patient monter på Vitalis

Dagens patient hade en monter sponsrad av Swelife och Projektet Spetspatienter. Ett av fokusena i montern var att vara en mötesplats för patienter och anhöriga på mässgolvet. Och alla dessa personer kallade sig nog spetspatienter, spetsanhöriga när vi snackat om begreppet. Hit kunde vi komma och snacka patientfrågor utan att behöva leta efter varandra. Hit kom också andra mässdeltagare för att diskutera patientfrågor, patientmedverkan  och mycket annat med oss. 

Konferensen under Vitalis hade också ett patient-spår där det var stort fokus på patientperspektiv i vården. Jag hade en föreläsningar där om datahantering för patienter bland annat. Patientspåret hade vi jobbat med i Programrådet och det drevs främst av Hans Almvide, ansvarig för konferensen på Vitalis. Ett gott samarbete som jag ser fram emot att fortsätta till nästa mässa. Vi har varit två patientföreträdare i programrådet, förutom jag har Sofia Karlsson från Funktionsrätt Sverige också varit med.

På det hela spred vi idén om patienter och anhöriga som kan, vill och gör mer än sjukvården förväntar sig. 

Vi hade världspremiär på Spetspodden under tisdagen. Se mer här. Vi hade många bra deltagare, de allra flesta spetspatienter.

Bild från Spetspatienter montern. I övre högre hörnet står det Spetspatienter med vita bokstäver på rosa bakgrund. Under texten hänger flera affischer som beskriver arbete som görs av Spetspatienter över hela landet. Jonas sitter med hörlurar och tittar på sin laptapo. På bordet bredvis honom står en skål med frukt och en planterad ros. Till vänster i förgrunden står Sara och arrangerar små brickor för bra fotografier.
Jonas redigerar podd-avsnitt och Sara fixar med snygga bilder.

Under mässan ordnade vi också en mässvandring som specifikt fokuserade på patient- och egenvårdsfrågor. Vi hade bra samtal med Innovationsplattformen på VGR som  gärna vill bli bättre på att jobba med användardrivna innovationer där användarna är patienter och närstående. E-hälsomyndigheten som bland annat jobbar för att hitta lösningar där vi medborgare kan samla vårt hälsodata och mycket mer. Usify – för att förstå mer kring tjänstedesign. Cambrio för att tala om stora IT-system, tex journaler, i vården. 

Vitalis 2020 går av stapeln i Göteborg 5-7 maj 2020.  

1 kommentar

  1. Det var otroligt roligt att dra på sig spetsetikettskylten och få prata med så många i montern. Samtalen blev många och givande. Tack alla för ett toppenupplägg 🙂

Kommentera gärna här!